O petrecere la grătar nu este completă fără coaste. Surprindeți-vă invitații cu niște costițe aromate. Le puteți aromatiza cu un mix de condimente uscate, lăsându-le la macerat minim 45 de minute sau cu o marinată gustoasă, lăsându-le la marinat minim 2 ore. De ce să alegeți când le puteți face pe amândouă. Vă invităm să încercați această rețetă de coaste marinate și macerate, suculente la interior și delicios de crocante la exterior.

Ingrediente

2 – 3 kg coaste de porc

 

Mix de condimente pentru macerat:

  • 5 linguri boia afumată
  • 2 linguri sare de mare
  • 3 linguri zahăr tos
  • 1 lingurița piper negru
  • 1 lingurița piper alb
  • 1 lingurița praf de usturoi
  • 1 lingurița praf de ceapa
  • Un praf de piper Cayenne

 

Marinată:

  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură ketchup
  • 1 lingura muștar
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 jumătate de linguriță de sos Sambal din ardei iuți
  • 2 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de miere sau sirop de arțar
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • Câteva crenguțe de rozmarin proaspăt
  • Câteva crenguțe de cimbru proaspăt

Pentru a pregăti această rețetă pe grătar, vă recomandăm grătarul pe gaz Barbecook Siesta 412. Cu ajutorul acestuia, vei găti de plăcere în compania prietenilor și familiei. Acest grătar pe gaz de înaltă calitate, cu un finisaj durabil cu „sticlă reflectoare” este perfect pentru cei care doresc o trecere completă de la gătitul în interior la gătitul în aer liber.

Marinată versus macerare

Secretul unui fel de mâncare delicios la grătar constă în condimentare. Prin infuzarea unui amestec de condimente în ingrediente înainte sau în timpul grătarului, preparatele vor rămâne fragede și aromate. Atunci când condimentezi mâncărurile, poți alege între o marinată sau un mix de condimente uscat.

O marinată este un amestec de ulei, un sos acid și condimente. O marinată are scopul de a adăuga un plus de aromă și poate fi folosită pentru carne, pește și legume. Adăugând puțină miere sau zahăr la marinată, carnea se va carameliza frumos.

Un mix uscat pentru macerat este format dintr-un amestec de sare, zahăr, ierburi și condimente uscate, măcinate grosier, cu ajutorul căruia carnea devine umedă și se macerează. Acest lucru se datorează faptului că sarea extrage umiditatea din carne, apoi carnea absoarbe sarea și condimentele. Deci, spre deosebire de marinată, folosirea acestui mix uscat pentru macerare nu adaugă umiditate cărnii. Vă recomandăm să lăsați carnea, peștele și legumele la macerat timp de aproximativ 45 de minute fiecare.

Pregătirea coastelor la grătar

În această rețetă, vom face atât coaste marinate cât și macerate.  Le puteți împărți în jumătate, sau cum preferați. Atât marinata, cât și mixul de condimente pentru macerat sunt foarte ușor de preparat. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați toate ingredientele din lista de mai sus.

Înainte de a asezona coastele, este important să le uscați și să le curățați de grăsime. De asemenea, vă recomandăm să îndepărtați membrana albă din partea goală a coastelor, ca aromele să pătrundă mai bine în carne. În continuare, frecați bine jumătate din coaste cu mixul de condimente uscat și cealaltă jumătate cu marinata de casă. Pentru marinată vă recomandăm setul pentru marinat de la Barbecook format dintr-un recipient din oțel inoxidabil și o pensulă din silicon. Lăsați coastele marinate să se odihnească aproximativ 2 ore și coastele macerate aproximativ 45 de minute.

După acest timp, aprindeți grătarul Siesta și setați cea mai înaltă temperatură. Prăjiți coastele întorcându-le la fiecare 5 minute cu ajutorul unui clește pentru grătar. Dacă vreți să vă fie mai ușor, folosiți un suport pentru coaste la grătar, gustul va fi la fel de delicios. Ca garnitură, vă recomandăm niște legume coapte cu puțin ulei de măsline și sare, într-o tavă pentru grătar, cu capacul închis.

Poftă bună!